DECLARACIÓ FINAL DE L’ASSEMBLEA D’EDUCACIÓ DEL FÒRUM SOCIAL MUNDIAL (Versió preliminar) Català

Castellano Catalá Galego Português Italiano English Francais

DECLARACIÓ FINAL DE L’ASSEMBLEA D’EDUCACIÓ DEL FÒRUM SOCIAL MUNDIAL (Versió preliminar) Català

Els i les participants de l’Assemblea d’Educació del Fòrum Social Mundial, reunits en la Universitat Cheik Anta Diop, de la ciutat de Dakar, el 10 de febrer de 2011, delegats i delegades de Moviments Socials, Xarxes Educatives, Sindicats Docents, Organitzacions Populars, Estudiantils, de pares i mares… tant d’abast global com regional i nacional, vam aprovar per consens els següents punts, sorgits de l’acord de les agendes de cadascuna de les nostres organitzacions, compromeses amb l’educació dels nostres pobles, en síntonía amb la carta de principis del Fòrum Social Mundial:

Reafirmem:

1. El Dret a l’educació com dret humà fonamental i interrelacionat amb els drets econòmics, socials, polítics, culturals i ambientals (enfocament transversal).

2. El reconeixement a les lluites per l’educació ciutadana, per la democràcia, els nous desafiaments del treball, la justícia social, la igualtat, en el marc de l’educació per a tota la vida.

3. Una educació pública sota la responsabilitat de l’Estat, laica i gratuïta, des de l’educació infantil fins a la universitat , i al llarg de tota la vida, i per la qual estem lluitant des de perspectives sindicals, d’associacions de pares i mares, estudiantils i, en general, de la societat civil organitzada, lligada al finançament públic de l’educació.

4. L’educació inclusiva de totes les diversitats ètniques, de gènere, generacional, territorial, incloent l’educació rural, orientació sexual, discapacitat, etc.

5. La reivindicació de la pedagogia de Paulo Freire i d’altres teories pedagògiques basades en els sabers locals, l’educació popular i ciutadana i a recuperació de la història dels pobles.

6. El desenvolupament d’estratègies d’incidència enfront de governs locals, nacionals, als organismes internacionals, en contra de la privatització i mercantiliyzació de l’educació, des de la perspectiva de l’educació com dret humà inalienable.

7. L’enfortiment del moviment social que lluita per l’educació com dret.

8. El nostre repudi a la impertinència de l’educació colonialista, especialment en els països africans, que desconeix i menysprea els sabers i històries locals.

9. La producció del coneixement aplicable, significatiu i que responga als contextos locals, en problemàtiques tals com migració, desplaçament, guerra, i tota forma de discriminació, el que inclou el dret a educar-se en la pròpia llengua.

10. La sol·licitud expressa d’atendre a les condicions d’alumnes i professors que estan en condicions de guerra, exigint la salvaguarda de les seves vides i els seus drets humans.

11. L’enfortiment de la lluita per la garantia de millors condicions del treball docent en virtut del deteriorament de les condicions laborals de les i els treballadors de l’educació i de les condicions d’ensenyament.

12. Les exigències per atendre a les situacions lligades a la pertinença (llengua pròpia, currículum), l’accés (instal·lacions inadequades), qualitat (educació centrada en les potencialitats humanes i en harmonia amb la naturalesa).

13. La necessitat d’emmarcar la lluita pel dret a l’educació en el marc de la crisi del model civilitzatori, promovent la ciutadania activa i la resistència enfront del model imposat des dels organismes internacionals. La democratització del saber és un element bàsic de la democratització de la societat.

14. La urgència de dotar de continguts significatius i significants al concepte de la qualitat de l’educació, accessible a tots sense discriminació, solidari, al llarg de tota la vida.

Tenint en compte les propostes i suggeriments sorgits en l’Assemblea, volem promoure i convidar a tots els moviments i organitzacions compromesos amb l’educació en tot el món:

1. A lluitar contra els organismes internacionals que promouen la privatització de l’educació, i incidir en la recerca de recursos per a la mobilització social de l’educació amb qualitat.

2. A intercanviar investigacions i experiències pedagògiques i de mobilització social pel dret a l’educació universal, inclusiva i de qualitat.

3. A intercanviar sabers en el camp de l’educació en tots els nivells i modalitats educatives

4. A sostenir l’enfortiment dels lideratges socials en els processos d’incidència.

5. A convidar a les Xarxes mundials a oferir accés als materials educatius que es produeixen entre els seus membres.

6.-A convidar el Moviment Sindical a oferir cooperació en incidència, capacitació, etc.

7. A treballar des d’una perspectiva de gènere en l’educació en ordre a la pròxima Conferència Internacional de l’Educació.

8.A treballar en perspectiva de la pròxima Conferència Rio +20 el rol de l’educació ambiental.

9.A participar a l’Assemblea mundial de l’ICAE.

10.A construir diàlegs per a altre món possible
11.A enfortir el partenariat sindical del moviment per l’educació

12.A pressionar sobre els governs per una educació per a una justícia social, pel finançament de l’educació publica , gratuïta i de qualitat en tots els nivells.

13.A articular esforços amb les organitzacions de pares i mares

14. A participar del Congrés llatinoamericà d’estudiants a l’octubre a Uruguai, aniversari de 45 anys d’OCLAE ((Organización Caribeña y Latinoamericana de Estudiantes) (11 d’agost) .

15. A acréixer l’intercanvi de lluites que relacionen els assumptes territorials i locals tals com la migració amb els temes del dret, accés i qualitat de l’educació

16. A utilitzar i expandir el programari lliure, la garantia de banda llarga com a dret fonamental de les persones i l’accés al lliure coneixement

17. A construir una major articulació amb la Setmana d’Acció Global que promou la Campanya Mundial per l’Educació, en articulació amb les Coalicions Nacionals pel dret a l’Educació de cada país.

18. A enfortir les experiències i investigacions des de l’educació superior universitària, de cara al dret a l’educació i a la contribució a la solució dels problemes educatius.

19. A privilegiar l’educació presencial per sobre l’educació a distància en la formació docent per a tots els nivells i modalitats dels Sistemes Educatius.

Punt especial: L’Assemblea d’Educació, finalment i per unanimitat, va decidir transmetre al Consell Internacional del FSM, el seu més absolut rebuig a l’atemptat a la llibertat d’expressió que, a càrrec de provocadors, ha sofert la delegació del Poble Saharahui durant el present FSM.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *